Ilja Repin

I dagens afsnit tager vi en tur til Det Russiske Kejserige og stifter bekendtskab med kunstneren Ilja Repin. En forholdsvis ukendt kunstner herhjemme, men ikke destomindre en af Ruslands største og mest betydningsfulde malere. En blåstempling fra bolsjevikkerne i Sovjetunionen, medførte at man i vesten anså Repin for at være en værre kommunist og derfor aldrig rigtig anerkendte hans virke eller talent.

Lyt med hvis du vil vide hvorfor en lille café på en togstation i Finland måtte melde udsolgt af kød-sandwiches næsten hver onsdag, eller hvis din maritime lingo trænger til at blive opdateret.

Desuden kommer vi med en 400 år gammel breaking news om Caravaggio!


Caravaggio

I den søde juletid er Malerhjerne selvfølgelig gået med på moden og kommer i denne uge med et indspark til truecrime bølgen, der hærger over hele landet. I det nyeste afsnit skal vi over 400 år tilbage i tiden til den italienske barok, hvor en af de absolutte superstjerner hed Caravaggio. Ikke nok med, at mange af hans malerier er dystre og har voldelige motiver, så var Caravaggio selv i besiddelse af et dystert sind og havde til tider svært ved at kontrollere sit temperament – dette resulterede ofte i fatale handlinger der er medvirkende til, at han idag stadig er en af de mest kriminelle kunstnere i historien. Lyt med hvis du vil vide hvad der skete med en flabet tjener da Caravaggio skulle spise artiskokker på et italiensk osteria eller hvorfor han i en periode måtte flygte til Malta.

Edvard Munch

Edvard Munchs liv var præget af svigt, angst og sygdom – hvilket også har dannet grundlag for de fleste af hans motiver. Hans værker afspejlede ofte det kaos, der foregik inden i ham og det er bare én af grundende til, at han i dag anses som en af hovedskikkelserne indenfor ekspressionimen. Lyt med hvis du vil vide hvorfor Edvard Munch altid gik med handske eller hvordan han pludselig endte 7 måneder på en nerveklinik på Frederiksberg.