Yves Klein

Idag er det torsdag og det betyder at i selvfølgelig skal have endnu et afsnit af Malerhjerne!

For første gang har vi bevæget os ud over lærredet og taler om en multikunstner af en anden verden – nemlig den franske performancekunstner/billedkunstner/konceptkunster/komponist Yves Klein! 

Klein opdagede tidligt i sin ungdom himlen og rummets mange muligheder, hvilket kom til at forme hans kunst indtil sin alt for tidlige død i 1962 og det betød blandt andet, at han opfandt sin helt egen blå maling. Heldigvis var han utroligt produktiv i den korte periode han udøvede sin kunst, så der er heldigvis masser at tale om! 

Lyt med hvis du vil vide hvilken japansk kampsport Klein fik en mestergrad i eller hvordan det kan være at han egentlig var den første mand i rummet.

Anna Ancher

Første Skagensmaler i Malerhjerne kommer i dag, og hvorfor ikke starte med den eneste, der rent faktisk blev født i Skagen. Anna Ancher boede på sine forældres gæstgiveri, der husede mange tilrejsende – blandt andet den unge kunstner Michael Ancher, som Anna hurtigt skulle forelske dig i. Anna Ancher havde et skarpt øje for lys og farver, hvilket også spiller hovedrollen i hendes værker, hvor selve motivet som oftes var sekundært. Lyt med hvis du vil vide hvordan H.C Andersen havde indflydelse på Anna Anchers fødsel eller hvis du vil høre hvordan Skagensmalernes fællesskab begyndte.

Paul Cézanne

Denne uges afsnit handler om den franske kunstner Paul Cézanne, der anses som værende det kunstneriske bindeled mellem den impressionistiske kunst i det 19. århundrede og den moderne kunst i starten af det 20. århundrede. Den store anerkendelse var desværre ikke noget Cézanne selv oplevede særligt meget af i sin levetid og på grund af stor kritik tidligt i hans karriere, blev han meget indadvendt og isoleret. Da den parisiske kunstverden endelig fik øjnene op for hans kunst sent i hans liv, havde han isoleret sig i Sydfrankrig og ville sjældent tale med nogen eller dukke op til sine egene udstillinger.

Lyt med hvis du vil høre hvor meget kongefamilien i Qatar gav for et Cézanne værk i 2011 eller hvis du er interesseret i at vide, om man rent faktisk kan dø af sin egen kunst.

Ejnar Nielsen

Dagens afsnit handler om en rigtig skole-hader, der aldrig færdiggjorde sin kunst-uddannelse, men i stedet valgte han at rejse til Jylland og lede efter et landskab han engang havde hørt omtalt i et digt – og her starter Eventyret om Gjern.
Dagens hovedperson er Ejnar Nielsen, en dansk kunstner, der søgte meningen med sit kunstvirke i de menneskeskæbner han mødte – og her ofte under temaerne sygdom og død. De syge eller døende personer Ejnar Nielsen skildrede var som oftes hans nære bekendtskaber og altså mennesker, der fandtes i virkeligheden – derfor kender man i dag de fleste af personernes navnene og bosteder.

Elisabeth Jerichau-Baumann

Elisabeth Jerichau-Baumann har i mange år været glemt i den danske kunsthistorie, fordi hun i sin samtid mødte meget modstand fra den danske kunstscene – blandt andet fordi hun havde en tysk-polsk baggrund, i en tid hvor Danmark var ramt af krise og nationalfølelsen var høj. Lyt med hvis du vil imponeres over Elisabeth Jerichau-Baumanns vanvittige evner til at multitaske eller vil have et indblik i hvorfor selveste Dronning Magrethe har kaldt hende for en verdensdame.