Theodor Kittelsen

Theodor Kittelsen var en alsidig herre, der formåede at fremstille alt fra antropomorfiske dyrekarikaturtegninger over oliemalerier til dystre og morbide pest illustrationer. Han er måske mest kendt for sine trolde-tegninger og som manden, der afgjorde hvordan den norske trold, herigennem, egentlig ser ud. Vi tager jer med på en tur gennem nordisk folklore, eventyrskildringer til black metallens brug af Kittelsens litterære og illustrative værk om pesten der herskede i Norge i det 14. århundrede. Lyt med hvis du vil have genopfrisket hvad Nøkken egentlig er for et væsen, eller hvis du vil vide hvilken kobling den norske black metal egentlig har med en kunstner fra 1800-tallet.

Hieronymus Bosch

I denne uge skal vi helt tilbage til 1400-tallet og dermed længere tilbage i tiden end vi hidtil har været. Ugens kunstner er den nederlandske kunstner Hieronymus Bosch, som ofte forbindes med den tidlige nordiske renæssance. Der findes utroligt få skriftlige kilder om ham og derfor har hans liv været et kæmpe mysterie for mange forskere og Bosch-fans igennem tiden – især fordi hans meget detaljerede værker, er meget mærkværdige og fyldt med referencer til kristendommen, mysticisme og livet generelt. Lyt med hvis du vil vide hvilken begivenhed der muligvis er årsagen til Bosch’s besættelse af verdens ende eller hvilken indflydelse Bosch har haft på den moderne popkultur.

L. A. Ring

L.A. Ring er en af de helt store kanoner inden for dansk kunst. Hans liv var præget af tungsind og dyb depression. Med sin landlige opvækst, distancerede han sig aldrig fra de kår han kom fra og forsøgte aldrig at forfine landbefolkningens levevilkår på sine malerier – men gjorde i stedet opgør med genremaleriernes romantiserede skildring af samme. Lyt med hvis du vil vide hvorfor L.A. Ring af en kritiker blev kaldt ”hæslighedens apostel” eller hvis du vil vide hvorfor han slog hånden af Henrik Pontoppidan.

Franciska Clausen

Franciska Clausen var en vaskeægte sønderjyde og nok en af de mest berømte af slagsen. Hun blev født i 1899, i det dengang tyske Åbenrå, i en tid hvor kunstnerne søgte efter et opgør med naturalismens strenge krav om at kunsten skulle ligne virkeligheden. Clausen blev en del af dette opgør og det er især det, podcasten handler om idag. Lyt med hvis du vil vide noget om Franciskas kendis-omgangskreds eller hvorfor hun isolerede sig i Åbenrå i 20