Mona Saudi

Malerhjerne handler i dag, for første gang nogensinde, om en kunstner der stadigvæk er i live. Hun hedder Mona Saudi, hun er 73 år gammel og har været en af de allervigtigste skikkelser inden for den moderne, mellemøstlige kunst der udviklede sig i det 20. århundrede. Hun blev født i Jordan i 1945 og siden hun var helt ung, har hun været optaget af temaer som naturen, fertilitet, kærlighed og verden i det hele taget. Disse tematikker udtrykker hun især gennem abstrakte skulpturer i alverdens farverige sten, der er hendes foretrukne medie.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Denne uges kunstner behøver næppe den store introduktion. Han er muligvis en af de største kanoner i kunsthistorien og vi kunne tale om ham og alle konspirationerne omkring ham i timevis. Det er selvfølgelig den notoriske Leonardo da Vinci.

Lyt med hvis du vil vide hvorfor Leonardo efter sigende fik sin læremester til at smide penslen og aldrig ville male igen eller hvis du vil høre en af de tekniske grunde til hvorfor Mona Lisas smil er et af verdens mest mystiske – og om hun i virkeligheden var en mand.

Gerda Wegener

Gerda Wegener er Danmarks bedste repræsentant inden for den fine og dekorative kunstretning, der går under betegnelsen Art Deco. Den jyske præstedatter levede et spændende og dramatisk liv, hvor hun blandt andet lavede illustrationer til franske modemagasiner, hang ud med det fine borgerskab i Paris og var gift med landsskabsmaleren Einar Wegener, der senere hen skulle blive en af de første i verden til at få en kønskorrigerende operation. Gerda opnåede utroligt stor succes i 1920’erne, men er senere hen blevet gemt væk i den danske kunsthistorie – blandt andet fordi, at de danske kunstinstitutioner glemte at købe hendes værker. Lyt med hvis du vil have et indblik i hvad bondemalerstriden gik ud på eller hvis du vil vide hvorfor Gerda Wegener i en periode boede i Marokko.